Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

A kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

A kukorica a legismertebb gluténmentes alapanyag

A gluténmentes konyha egyik fő alapanyaga a kukorica (zea mays) vagy régies nevén törökbúza, amely napjainkban igen sokrétűen felhasználható, mondhatni bármely táplálkozásban a reneszánszát éli.

Nem véletlenül szeretjük a kukoricát, olcsó, ízletes alapanyag, és bizony az igen drága gluténmentes alapanyagok miatt a cöliákiás – gluténintoleranciás alaposan megtervezi a kiadásait.

Legújabb cikkünkben ezzel a jelentős növénnyel foglalkozunk, mely szinte minden gluténérzékeny ember gluténmentes diétájába beilleszthető termék összetevői között megtalálható.

A kukorica őshazája Dél-Amerika,

ahonnan a 15. században került át Európába Kolombusz Kristóf által. A búza és a rizs mellett a legnagyobb területen termesztett növényünk, melyet a mezőgazdaság és az ipar is használ, hol élelmiszerek előállításához, hol pedig bioetanol gyártásához.

Gluténmentes étrendben fogyasztásra megvásárolhatók:

  • pattogatni való kukorica,
  • csemegekukorica,
  • bébikukorica
  • kukoricakeményítő
  • különféle darálékai
    • liszt
    • dara

A kukorica további hibridjeit, alfajait ipari valamint takarmányozási célra használják.

Tények a kukoricáról

  • Sikérképző fehérjét (glutént) nem tartalmaz, ezért a gluténmentes diétába beépíthető.
  • Ha kenyérfélét sütünk belőle, önállóan a sikér hiánya miatt nem készülhet belőle jó kenyér, így más, szintén gluténmentes lisztekkel kell keverni, és szükség szerint sikérhelyettesítőt is adni kell a lisztkeverékhez.
  • Viszonylag magas energiatartalma miatt igen laktató ételek készíthetőek belőle.
  • A többi gluténmentes cereáliához képest magasabb a kalcium és a vas tartalma, viszont alacsonyabb a foszfor tartalma.
  • A kukoricából készült keményítőjét az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeripar és a papíripar is felhasználja.
  • Feldolgozás során előállított invertcukrot likőrök, gyümölcslevek, édességek édesítésére is alkalmazzák.
  • A kukoricából, kukorica csírából sajtolással előállított és/vagy finomított olaj kiválóan használható saláták öntetéhez,vagy akár főzéshez is.
    Esszenciális zsírsavtartalma és E-vitamin tartalma jelentős, természetesen nem tartalmaz koleszterint, így nincs káros hatása a szív-, és érrendszerre.
A kukorica növény Dél-Amerikából származik

A kukorica növény

Tápanyagtartalom Csemegekukorica Kukoricaliszt
Energia 361 kJ/ 86 kcal 1533 kJ / 365 kcal
Fehérje 3,3g 9,3g
Zsír 1,4g 3,9g
Szénhidrát 18,7g 76,3g
Élelmi rost 2g 6,4g

Kukorica termékek beillesztése a gluténmentes étrendbe

  • Alapanyaga lehet krémleveseknek, leveseknek, de a kukoricafőzelék tejjel, joghurttal és gluténmentes liszttel habarva kipróbálható.
  • A csemegekukorica gyakori összetevője salátáknak, párolt zöldségkeverékeknek, de köretként rizs mellett, vagy a mexikói konyha ételeiben is gyakran találkozhatunk vele.
  • Kukoricából készíthető dara és liszt is, mely lepények, sütemények alapjául is szolgálhat.
  • Kukoricapehelyként reggelihez tejjel vagy joghurttal és gyümölccsel elkeverve fogyasztható

Kukoricadarából készül a “szegények eledele” vagyis a puliszka,

  • kukoricadara és víz (tej, laktózintolerancia esetén laktózmentes tej) felhasználásával készül
  • az olasz konyhában a polenta elnevezést használják a puliszkára. Alapja legtöbbször kukoricaliszt, de van, hogy kukoricadarát is használnak hozzá, valamint sokszor a víz helyett tejjel főzik fel és ízesítik számtalan fűszerrel, vagy akár az olasz konyha ízeivel, mint a paradicsom, mozzarella, olívabogyó.
  • a puliszka/polenta elkészíthető lágyra főzve kásának édesen és sósan egyaránt, vagy keményebbre főzve piték, torták alapjául is használják.
    Gyakran a keményre főzött polentát tovább grillezik, és ízletes köretként használják húsételek mellé, reszelt sajttal tálalva.
  • a székelyeknél ismert elnevezése: málé.

Lássunk néhány kukoricával készülő, pl. polenta receptet!



Kapcsolódó receptek:

Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru
Tökéletes répás, diós, hajdinás bagett – IR barát, gluténmentes pékáru

Finom, laktató gluténmentes bagett. Másnapra is friss marad Inzulinrezisztenciásoknak különösen ajánlott az étrendbe tervezése.

Gyors hétvégi gluténmentes zsemle recept
Gyors hétvégi gluténmentes zsemle recept

Hétvégi gluténmentes zsemle alternatív gabonalisztekkel és sikérhelyettesítővel és megnövelt rosttartalommal elkészítve

Nokedli gluténmentesen - gluténmentes nokedli recept
Nokedli gluténmentesen – gluténmentes nokedli recept

Nehéz a jóról lemondani, főleg, ha olyan klasszikusról van szó, mint a nokedli. Mi most ezt a problémát is...

Erdei gyümölcsös mogyorókrémtorta
Erdei gyümölcsös mogyorókrémtorta

Készítsünk ünnepi tortát piros gyümölcsökkel, az eredmény pedig magáért fog beszélni! Kb. 2 óra alatt készül el, de a fáradozás...

Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.
Pizzaparty gluténmentesen? Persze! Gluténmentes pizza 1 óra alatt.

Sokszor kerülünk olyan helyzetbe, hogy a társaság pizzát rendel és nekünk csak a saláta marad vagy az általunk vitt ropogtatni-való?...

Pirított máj karamellizált hagymával és citromos polentával - gluténmentes
Pirított máj karamellizált hagymával és citromos polentával – gluténmentes

Mai gluténmentes receptajánlatunk remek választás, ha ennénk valami finomat, és meleget de nincs sok időnk a konyhában tevékenykedni. Köretként a...

Pestós polentafalatok
Pestós polentafalatok

Gyorsan elkészíthető ízletes házi pesztós polenta recept. Kukorica darából készül ezért gluténmentes, így "lisztérzékenyek" is fogyaszthatják.

Kukoricából készült termékek

Kapható liszt, dara, konzerv, pattogatni való kukorica, instant kása, valamint kukoricapehely formában is, így akár a nap bármely étkezésébe beilleszthető.

Ezen termékek vásárlásakor mindig győződjünk meg a választott áru gluténmentességéről, a gyártói garanciáról, és legyünk körül tekintőek, mert a gyártók, forgalmazók tetszés szerint változtathatják az alapanyagok összetevőjét, és bizony előfordulhat, hogy egy korábban megszokott gluténmentes termék, azonos csomagolásban, de már gluténmentességet nem feltüntetően kerül a forgalomba, azaz a termék (akár nyomokban!) de már tartalmazhat glutént!

FONTOS!

  • A pékáruk polcain gyakran találkozhatunk kukoricáskenyérrel, azonban annak alapanyaga legtöbbször búzaliszt, így a cöliákia – gluténintolerancia diétájában tilos a fogyasztásra!
  • Szintén diétahibát okozhat, ha nem olvassuk el figyelmesen a cornflakes (kukoricapehely) összetevőit, ugyanis szintén előfordulhat, hogy búzalisztet is tartalmaz. Olyan reggelizőpelyhet válasszunk, ami garantáltan gluténmentes!


Kapcsolódó bejegyzések:

Kukorica allergia
Kukorica allergia

A kukorica allergia nem tartozik a gyakori esetek körébe, de ha a kukorica allergia egy gluténérzékeny érintett az különösen...

Burgonya, a cöliákiában - gluténérzékenységben
Burgonya, a cöliákiában – gluténérzékenységben

Tudjon meg többet a burgonyáról. Honnan származik, milyen fajtái vannak, Milyen előnyös tulajdonságai vannak. A burgonya kitűnően beilleszthető a gluténmentes...

Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs
Közkedvelt gluténmentes gabona, a rizs

Bár már korábban is említettük, ismerjük meg alaposabban az egyik legkedveltebb, legolcsóbb gluténmentes gabonát, mely szinte minden gluténérzékeny – cöliákiás...

, , , ,